iStock_000080824425_Medium-1024x682-700x466

Corpul tău îți vorbește

Ai un corp, doar unul. Adesea uiți acest lucru, uiți să îl locuiești, să fii prezent/ă și recunoscător/recunoscătoare pentru el. Ești atât de mult ancorat în minte, în trecut sau în viitor iar atenția nu mai e centrată pe cum te simți în acest corp.

Îți amintești de el de cele mai multe ori atunci când te doare, când te jenează, îți concentrezi toată atenția atunci când nu arată cum „trebuie” sau când nu îl simți așa cum se întâmplă în mod obișnuit. Dacă el te-ar aștepta pe tine să îl organizezi, ai uita chiar și să respiri; corpul funcționează perfect fără ca tu să faci mare lucru conștient. El are grijă să supraviețuiești, se ocupă de toate procesele, îți oferă viață zi după zi. E ultraperformant, superorganizat, totul e bine pus la punct pentru ca ție să îți rămână timp să te bucuri de viață. Acesta e cel mai mare cadou pe care ți-l oferă, o adevărată bijuterie a naturii, a vieții pe Pământ.

Read More

online-video-growing

Relațiile sociale – față în față vs online

Omul prin natura sa este o ființă socială. Umanitatea a evoluat datorită faptului că indivizii au creat legături unii cu ceilalți, în principal prin interacțiuni directe. Suntem martori cu toții și direct implicați în ceea ce s-a întâmplat după explozia tehnologiei IT și a accesibilității internetului, în sensul că distanțele nu mai există și oamenii pot comunica cu alții aflați în locuri greu accesibile.

Dacă granițele s-au dizolvat, informațiile și persoanele din colțuri ale lumii sunt mai aproape, internetul și-a îndeplinit poate funcția sa de bază, aceea de a fi în serviciul umanității, în ce mod au fost relațiile sociale influențate? În primul rând, comunicarea online prin intermediul scrisului nu poate reda nici măcar 1% din comunicarea nonverbală și paraverbală. Aceste două tipuri de comunicare sunt responsabile de trasmiterea a 55% din mesaj când vorbim despre cea nonverbală și respectiv 38% cea paraverbală, rămânând ca doar 7% din informație să fie transmisă prin intermediul vorbitului sau scrisului.

Read More

635927929555219733790045360_procrastination-quotes-19

Nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi sau despre amânare

„Nu lăsa pe mâine ce poți face azi” – un dicton pe care l-am auzit de foarte multe ori în viața noastră și care ne-ar putea ajuta dacă uneori n-ar fi atât de comodă amânarea. Toți oamenii amână și este un comportament normal atunci când îl păstrăm în parametrii minimi, însă adevărata problemă apare atunci când această amânare devine un obicei.

Oamenii amână să facă anumite sarcini pentru a nu se confrunta cu stresul perceput sau anticipat al acelor sarcini. Amânarea devine o strategie emoțională pentru a evita sentimentele și emoțiile neplăcute ce vin la pachet cu anumite situații, acesta fiind principalul beneficiu. Însă această strategie deși pare foarte eficientă la prima vedere – „am evitat emoția negativă, deci sunt ok” – pe termen lung, costurile sunt mai mari decât beneficiile.

Read More

assertive-1

Abilitatea-cheie în viață – asertivitatea

Asertivitatea

Te-ai dus vreodată la o petrecere și ai evitat pe cineva din cauză că nu știai ce să spui? Ai realizat, după ce s-a întâmplat ceva, că ai fost criticat/ă pe nedrept sau s-a profitat de tine? Eziți să-ți exprimi gândurile sau opiniile? Ți se pare greu să ai de-a face cu autoritatea?

Aceste exemple sunt situații care implică comportamentul asertiv. Asertivitatea poate fi definită ca fiind comunicarea în care o persoană se exprimă într-o manieră directă și onestă în situațiile interpersonale, în timp ce îi respectă drepturile și demnitatea altor persoane.

Ȋnvățarea asertivității se bazează pe principiul că toți avem dreptul să ne exprimăm gândurile, sentimentele și nevoile în fața altora, atât timp cât o facem într-o manieră respectuoasă. Atunci când simțim că nu ne putem exprima liber, putem deveni depresivi, anxioși sau furioși iar simțul propriei valori poate avea de suferit. Relațiile cu celelalte persoane pot de asemenea suferi deoarece putem avea resentimente atunci când nu ne citesc gândurile deoarece nu suntem destul de asertivi să le spunem. Nu există reguli rapide și de succes pentru a fi asertiv; mai degrabă este specifică unui anumit moment, situație și context cultural. Cu alte cuvinte, comportamentul care este asertiv pentru o persoană într-un anumit moment poate fi fie excesiv de pasiv sau agresiv pentru o altă persoană într-o altă situație. Ȋnvățarea asertivității este bazată pe ideea că asertivitatea nu este înnăscută, dar este un comportament învățat. Deși unii oameni pot fi în mod natural mai asertivi decât alții, oricine poate învăța să fie asertiv.

Read More